Logo Boerderijzuivel

De boerderij

De kern

In 2022 is het 25 jaar geleden dat de boerderij is verhuisd vanaf het Raadhuisplein in Drunen. Dit gebeurde op 27 januari, die dag werden alle koeien verhuisd naar de huidige locatie aan de Overstortweg. 

Meer dan 30 jaar geleden is Jana van Dal (moeder Gertoin) begonnen met het maken van kaas en zuivelproducten van de eigen melk. Dit is uitgegroeid tot waar we nu zijn.
In september 2004 is het bedrijf officieel overgenomen door Gertoin en Astrid. De huidige generatie staat klaar voor eventuele opvolging. 

Op onze boerderij melken we zo’n 100 melkkoeien. De melkkoeien worden 2x per dag gemolken in onze melkstal, ze geven dan ongeveer 30 kg melk per dag. Het bedrijf is een gesloten melkvee bedrijf: dit houdt in dat er geen enkel vee van buitenaf wordt aangekocht. Dit is te realiseren omdat er op het bedrijf genoeg vaarsklaveren worden geboren, die verder opgroeien tot melkvee. Deze jonge dieren worden in een aparte stal gevestigd, die ze na een jaar verlaten. De stierkalveren worden verkocht waarna ze op een andere boerderij verder opgroeien.

Een koe kan bevrucht worden na ongeveer 2 jaar. De koeien worden bevrucht door middel van Kunstmatige Inseminatie (KI). De boer bepaald hierdoor zelf welke stier geschikt is voor een bepaalde koe.

In de winter staat al het vee in de stallen. In het voorjaar gaat het vee tussen de 1 en de 2 jaar naar buiten. Zij komen in het najaar weer naar binnen. 

De maaltijd van het vee bestaat uit de volgende onderdelen:

zoom_in
zoom_in
zoom_in
zoom_in
zoom_in