Zuivel

Op zuivelboerderij “de Kern”worden al meer dan 20 jaar zuivelproducten geproduceerd. 
De zuivelbereidingsruimte voldoet aan de gestelde eisen van de EG. Er is dan ook een EG-erkenning. Dit is te zien op de etiketten die op de flessen en potten zitten.
Zo wordt Boerenkaas gemaakt
Gewoonlijk volgt het kaasmaken 's morgens direct na het melken van de koeien. De diepgekoelde avondmelk wordt met de nog warme morgenmelk verwarmd tot ongeveer 30° C.. Er voegt zuursel en stremsel aan de melk toe. Na een half uurtje ontstaat een dikke massa. Deze wordt vervolgens in stukjes gesneden en geroerd. Daarbij komt een gele vloeistof vrij. Dit is de 'wei'. De achterblijvende stukjes gestremde melk noemt men 'wrongel'. De wrongel vormt de grondstof voor de kaas.
Na het roeren doen we de wrongel in een kaasvat. Daarin wordt de kaas geperst. Na het persen volgt het zouten van de kaas. Dit gebeurt in een pekelbad. Zout is nodig voor de stevigheid, voor de houdbaarheid en natuurlijk voor de smaak van de kaas.
Zo komt Boerenkaas op smaak
Na het pekelen moet de kaas nog rijpen. Dit gebeurt in een aparte ruimte met een gelijkmatige temperatuur en een geschikte luchtvochtigheid. Tijdens de rijping veranderen het vet en het eiwit van de kaas heel langzaam in geur- en smaakstoffen. Vooral de van nature in de melk aanwezige biologische stoffen, de enzymen, zijn tijdens de rijping actief. Zo krijgt de kaas zijn volle en krachtige smaak, uniek voor Boerenkaas.
De duur van de kaasrijping hangt af van de voorkeur van de consument. Jonge kaas rijpt gewoonlijk 4 tot 5 weken, oude kaas soms wel meer dan een jaar. De kazen worden regelmatig gekeerd op de planken . Vaak zijn de kazen bedekt met een dun folieachtig laagje. Dit laagje is aan het begin van de rijping op de kaas gebracht. Het gaat schimmelgroei op de korst van de kaas tegen. Tevens voorkomt het dat de kaas hard wordt en sterk indroogt.
Kruiden kazen worden op de zelfde manier gemaakt, maar tijden roeren kunnen we de betreffende kruiden aan de wrongel toevoegen.
Op onze zuivelboerderij wordt ook Boerenzuivel geproduceerd zoals:
*Boerenyoghurt
*Boerenkarnemelk
*Boerenboter
*Boerenkwark
*Boerenvla
Alle producten bevatten als hoofdbestanddeel volle boerenmelk van eigen bedrijf. 
Boerenyoghurt 
De boerenyoghurt is de typische dikkere boerenyoghurt. Met natuurlijke vruchten concentraten maken wij de yoghurt ook met smaak. 
Deze concentraten bevatten geen kleur en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Boerenkarnemelk 
Boerenkarnemelk is ook een ambachtelijk product. Na het karnen van de aangezuurde melk komt er boter vrij. Karnemelk is vetarm, gezond en een goede dorstlesser. 
Boerenboter 
De boerenboter is de echte boerenroomboter waaraan geen zout is toegevoegd.

Boerenkwark 
Van gepasteuriseerde boerenmelk maken we ook kwark. Een gedeelte van de kwark gaat naar Griekse restaurants en het overige wordt verkocht in de winkel. 
Boerenvla 
Boerenvla wordt gemaakt in verschillende soorten zoals:
*Vanille vla
*Chocolade vla
*Hopjes vla
Tevens wordt er rijstepap, gortepap, havermoutpap en tarwegriespap gemaakt uit grootmoeders tijd.
Alle zuivelproducten worden in glas verpakt en verkocht. Het glaswerk wordt na inname gewassen en gedesinfecteerd.

Ook een aanrader is bavarois. Gemaakt van echte dikke boerenroom. Dit wordt gemaakt in afwisselende smaken. Zeker met de feestdagen is dat een zeer geschikt dessert.

  • Gertoin & Astrid van Dal
    Overstortweg 7
    5151 AD Drunen
Tel: 0416 - 380312
Fax: 0416 - 322438
E-mail: info@zuivelboerderijdekern.nl

 

facebook Volg ons ook op Facebook